Wikisoc - De vrije informatiebron over sociaal recht in België

Welkom op de WikiSoc blog

WikiSoc is een blog waarin prof. Willy van Eeckhoutte fouten signaleert in of vragen stelt bij informatie over arbeids- of socialezekerheidsrecht in de media.
Niet de zoveelste opinie, maar hard recht

Terug naar overzicht

De sterkmaking ten aanzien van voetbalclubs

Een doorzichtig zwakke formule

02 januari 2015
De Morgen, donderdag 2 januari 2015, p. 6-7

Het is een vraag die ik aan mijn studenten arbeidsrecht van de derde bachelor rechten zou durven stellen: hoe sterk is zo’n sterkmaking op juridisch vlak?

Ik durf er mijn hoofd op verwedden dat de meerderheid iets antwoordt in de volgende zin.

De rechtsfiguur van de sterkmaking is als zodanig niet betwistbaar, maar wel de toepassing ervan in de context die het artikel in De Morgen aangeeft. Waarom?

Zoals iedere verbintenis, moet de verbintenis die een sterkhouder aangaat, een juridisch geoorloofd voorwerp hebben. Is dat niet het geval, dan is de verbintenis nietig. Is het voorwerp ongeoorloofd omdat het strijdig is met de openbare orde, dan is de verbintenis zelfs absoluut nietig. Dat heeft o.m. tot gevolg dat zelfs als de partij die verbintenis aanging, de nietigheid niet zou inroepen, de rechter dat ambtshalve moet doen.

Het lijdt weinig twijfel dat een verbintenis (van de ouders) die tot voorwerp heeft een derde persoon (een van hun kinderen) onder druk te zetten een arbeidsovereenkomst te sluiten (want dat is het tekenen van een” profcontract”) tegen geld, absoluut nietig is”.

Gelijk hebben ze (want het zijn goede studenten). Ik voeg eraan toe: de wetgever zou maar eens artikel 24 van de Arbeidsovereenkomstenwet moeten herschrijven.Dat verbiedt het  “kopen” van een arbeidsovereenkomst. Waarom het “verkopen” niet eraan toevoegen?

Wie zou tegenwerpen dat een en ander toch wel betwistbaar is, antwoord ik het volgende. Alles is betwistbaar, ook dat de zon schijnt Maar ik zou wel eens de rechter willen ontmoeten die de sterkmaking waarover het hier gaat, wél geldig acht.

Inschrijven

Updates ontvangen via mail?

WikiSoc volgen via Twitter

 

Wikisoc volgen via Google+

 

 

WAT? wx5 (wwwww) 

 Wij Willen Wettelijke Waarheden Weten 

 

De media verspreiden voortdurend informatie die rechtstreeks of onrechtstreeks juridisch is.

  

Wikisoc speurt naar nieuwsmededelingen met sociaalrechtelijke informatie die vragen oproepen (en probeert die vragen te beantwoorden).

 

 

VOOR WIE?

 

 Voor de (al dan niet eeuwige) student en voor al wie (minstens voor een stukje) leeft om te leren, zoals de auteur.

 

 

DE AUTEUR 

 

 

advocaat Willy van Eeckhoutte

 

professor Willy van Eeckhoutte

 

ANDERE INFORMATIE OVER SOCIAAL RECHT:

klik op de afbeelding

 

 

           

 

          

 

 

Trefwoorden