Wikisoc - De vrije informatiebron over sociaal recht in België

Welkom op de WikiSoc blog

WikiSoc is een blog waarin prof. Willy van Eeckhoutte fouten signaleert in of vragen stelt bij informatie over arbeids- of socialezekerheidsrecht in de media.
Niet de zoveelste opinie, maar hard recht

Terug naar overzicht

Het ACV is niet in moeilijkheden

ook al herstructureert het blijkbaar

04 februari 2016
De Tijd, donderdag 4 februari 2016, p. 6

Dat de regelgevers zelf niet meer de bepalingen die zij creëerden uit elkaar kunnen houden, verbaast niet: wie kan dat wel nog?

 

In herstructurering is niet hetzelfde als in moeilijkheden

 Sociaalrechtelijk is er een onderscheid tussen een onderneming in moeilijkheden en een onderneming in herstructurering, begrippen die (o.m.) worden gebruikt in het kader van de SWT-regeling.

Ondernemingen in moeilijkheden zijn ondernemingen die in twee opeenvolgende boekjaren een verlies boeken uit de gewone bedrijfsuitoefening waarbij het verlies voor het laatste boekjaar het bedrag van de afschrijvingen en de waardevermindering op oprichtingskosten, op immateriële en materiële vaste activa overschrijdt. Zij moeten hun jaarrekeningen van de laatste vijf jaren voorleggen (art. 14 SWT-besluit).

Ondernemingen in herstructurering krijgen die hoedanigheid op grond van hetzij het collectief ontslag waartoe zijn overgegaan, hetzij de omvang van de economische werkloosheid die zij hebben gekend (art. 15 SWT-besluit). Zij moeten geen jaarrekeningen voorleggen (art. 17 SWT-besluit).

 

Zijn vakbonden wel ondernemingen?

 Het SWT-besluit geeft geen definitie van wat een onderneming is. Maar het is van toepassing op alle werknemers voor wie de toekenning van een aanvullende SWT-vergoeding wordt geregeld door een cao (art. 1, § 1). Ook vakbonden vallen onder de Cao-wet (art. 2, § 1, Cao-wet omschrijft zijn toepassingsgebied als: de werkgevers en werknemers en § 3 sluit de vakbonden, die private werkgevers zijn, anders dan de meeste publieke werkgevers, niet uit het toepassingsgebied).Vakbonden kunnen dus onder de toepassing vallen van een SWT-cao.

 

Conclusie

 Vakbonden kunnen een erkenning als onderneming in herstructurering krijgen zonder jaarrekeningen te moeten voorlegggen.

 

 

Inschrijven

Updates ontvangen via mail?

WikiSoc volgen via Twitter

 

Wikisoc volgen via Google+

 

 

WAT? wx5 (wwwww) 

 Wij Willen Wettelijke Waarheden Weten 

 

De media verspreiden voortdurend informatie die rechtstreeks of onrechtstreeks juridisch is.

  

Wikisoc speurt naar nieuwsmededelingen met sociaalrechtelijke informatie die vragen oproepen (en probeert die vragen te beantwoorden).

 

 

VOOR WIE?

 

 Voor de (al dan niet eeuwige) student en voor al wie (minstens voor een stukje) leeft om te leren, zoals de auteur.

 

 

DE AUTEUR 

 

 

advocaat Willy van Eeckhoutte

 

professor Willy van Eeckhoutte

 

ANDERE INFORMATIE OVER SOCIAAL RECHT:

klik op de afbeelding

 

 

           

 

          

 

 

Trefwoorden